Poštovní blog
~
Dopisní kampaně

Vyplatí se dělat dopisní kampaně i v době online marketingu?

Dopisní kampaně
Publikováno
5.7.2024
Poštovní blog
~
Dopisní kampaně

Vyplatí se dělat dopisní kampaně i v době online marketingu?

Od
Chytrá pošta
Publikováno
16.4.2024

V dnešní době digitálního marketingu by se mohlo zdát, že tradiční dopisní kampaně jsou zastaralé. Nicméně, opak je pravdou. Direct mailové dopisy mají své nezastupitelné místo v marketingových strategiích malých i velkých firem a přinášejí skvělé výsledky. Pojďme se podívat na několik důvodů, proč se možná právě vám vyplatí investovat do dopisních kampaní. Více se o této službě můžete dozvědět na stránce reklamních hromadných kampaní.

Vysoká míra odezvy a konverze

Podle Direct Marketing Association (DMA) mají dopisní reklamní kampaně průměrnou míru odezvy mezi 2,7 % a 4,4 %, což je výrazně vyšší než u emailového marketingu (0,12 %) a sociálních médií (0,08 %)​​​ (Mailing)​. U vašich stávajících zákazníků může míra odezvy dosáhnout až 9 %, zatímco u potenciálních zákazníků je to kolem 5 %​ (Mailing)​. Konverzní míra (využití nabídky) direct mailu je také velmi vysoká, v průměru 14 %, což je mnohem více než u emailového marketingu (1,9 %) a sociálních médií (1,3 %)​​.

Návratnost investic (ROI) u dopisních kampaní

Direct mail má také impozantní návratnost investic. Podle Direct Mail Association může mít direct mail kampaň průměrnou návratnost investic 42 USD za každý dolar investovaný​ (Data Axle USA)​. To ukazuje, že i když je direct mail nákladnější než některé digitální kanály, výsledky mohou být výrazně lepší.

Důvěra

Direct mail je důvěryhodnější než digitální marketingové kanály. Studie ukazují, že 91 % spotřebitelů důvěřuje direct mailu, zatímco důvěra v emaily je 72 % a v sociální média jen 58 %​. Fyzická povaha direct mailu a jeho často personalizovaný obsah přispívají k vyšší důvěryhodnosti a angažovanosti spotřebitelů.

Personalizace a zapamatovatelnost dopisů

Personalizace je klíčovým faktorem úspěchu direct mailových kampaní. Použití jména adresáta a dalších relevantních detailů může zvýšit míru odezvy až o 135 %​ (Data Axle USA)​. Navíc, direct mail je hmatatelný a může zanechat trvalý dojem. Zatímco emaily a reklamy na sociálních médiích mohou být snadno přehlédnuty nebo vymazány, fyzický dopis má větší šanci upoutat pozornost a být zapamatován.

Někteří lidé mají dopisy někde odložené i měsíce a získávají tak jejich pozornost. Samozřejmě zde platí jako všude, že nesmíte zapadnout v davu a váš dopis musí upoutat.

Integrace dopisů s digitálními kanály

Moderní direct mailové kampaně často integrují digitální prvky, jako jsou QR kódy, personalizované URL (PURL) nebo odkazy na sociální média, což zvyšuje interaktivitu a možnost sledovat výsledky kampaní​. Tato integrace umožňuje sledovat účinnost kampaní a zlepšovat je na základě získaných dat. Samozřejmě brandový dopad úplně nedoměříte, ale to je tak i u online kampaní.

Závěr

Investice do direct mailových kampaní se při správném nastavení může vyplatit. Díky vysoké míře odezvy, výborné návratnosti investic, vyšší důvěryhodnosti a možnostem personalizace představují efektivní nástroj pro získávání a udržování zákazníků. Pokud hledáte způsob, jak zvýšit angažovanost a konverze, určitě byste měli zvážit začlenění direct mailu do vaší marketingové strategie. Spolupráce je možná se samotnými firmami i marketingovými agenturami, které vytvářejí komplexní kampaně pro své klienty.

Podobné články

Zavolejte nebo nám rovnou pošlete poptávku.

Hledáte způsob jak posílat dopisy? Pomůžeme vám s tím.

Až o 40 % levněji než z pošty

Bez fyzické práce

Expresní on-line podání do 48 hodin

Kdo bude váš první kontakt
Josef Polčiak
Pomáhám s dopisy už od roku 2014